Πως επιλέγω αντλία ;

Η κατάλληλη επιλογή μιας αντλίας δεν είναι ένα απλό πράγμα. 

Δεν θέλουμε απλώς να διαλέξετε μια οποιαδήποτε λύση, αλλά εκείνη που ταιριάζει επακριβώς στις απαιτήσεις σας – είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση είτε για προληπτική αντικατάσταση αντλίας. Εάν δυσκολεύεστε να διαλέξετε ή δεν γνωρίζετε ποια ακριβώς αντλία ταιριάζει στις ανάγκες σας επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών μας. Αναλύουμε μαζί σας τις απαιτήσεις σας  και επεξεργαζόμαστε μια εξατομικευμένη και όσο το δυνατόν οικονομικά αποδοτικότερη λύση. Αφού επιλέξουμε μαζί προϊόν, σας συμβουλεύουμε επακριβώς για τον τρόπο υλοποίησης της επένδυσής σας.

Εάν παρόλα αυτά γνωρίζετε τι θέλετε ή θέλετε απλά να αντικαταστήσετε μια υπάρχουσα αντλία μπορείτε εύκολα να πλοηγηθείτε μέσω των φίλτρων επιλογής αντλιών για να επιλέξετε με αντίστοιχη αντλία με αυτή που είχατε. 

Γενικά για να επιλέξετε σωστά μια αντλία πρέπει να γνωρίζετε: 

Α) Τι υγρό θέλετε να μετακινήσετε: πόσιμο νερό, όμβρια – βρόχινο νερό, λύματα, υγρό με χημικές ουσίες; 

Β) Πόση ποσότητα υγρού θέλετε να μεταφέρετε; Την παροχή δηλαδή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα m3/h ή σε lt/h.

Γ) Απο που θέλετε να αντλήσετε το υγρό; Από το δίκτυο της πόλης, από δεξαμενή, από πηγάδι, από γεώτρηση, ή επιθυμείτε απλά  να μεταφέρετε κάποιο υγρό από βαρέλι σε βαρέλι; εάν θέλετε να αντλήσετε νερό από πηγάδι, γεώτρηση, ή υπόγεια δεξαμενή πρέπει να γνωρίζετε το συνολικό βάθος καθώς και σε ποιο βάθος βρίσκεται η στάθμη του νερού. 

Δ) Τι πίεση επιθυμείτε στην κατανάλωση σας. Άλλη πίεση έχουμε σε μια τρεχούμενη βρύση ή λάστιχο, άλλη πίεση σε ρυθμιζόμενα σταγονίδια ποτίσματος, άλλη σε μπεκ ποτίσματος και άλλη σε pop up ποτίσματος γκαζόν.  Δε γνωρίζετε την πίεση; Μην ανησυχείτε επικοινωνήστε μαζί μας λέγοντάς μας πόσα μπεκ έχετε στην πιο επιβαρυμένη στάση του ποτίσματος σας και θα υπολογίσουμε εμείς για σας την κατάλληλη αντλία.

Β) Το υψηλότερο σημείο που θέλετε να μεταφέρετε το υγρό. Πόση δηλαδή υψομετρική διαφορά έχει το σημείο που θέλετε να πάτε το νερό από το σημείο που βρίσκεται η αντλία. Πόσο μακριά θέλετε να πάτε το νερό; Το συνολικό δηλαδή μήκος της και την διάμετρο της σωλήνας που μεταφέρει το νερό στην κατανάλωση. 


Πως υπολογίζουμε την παροχή της αντλίας Q [m3/h];

Δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσο νερού σας χρειάζεται σε κυβικά ανά ώρα; Επικοινωνήστε μαζί μας λέγοντάς μας πόσες βρύσες θέλετε να καλύψετε ή πόσα μπέκ θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην πιο επιβαρυμένη στάση του ποτίσματος σας, πόσες μοίρες φέρνουν και τι χρώμα έχουν.


Πως υπολογίζουμε το μανομετρικό μιας αντλίας H [m]

Μανομετρικό με απλά λόγια είναι το θεωρητικά μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει το νερό χάρη σε μια αντλία.

Ο επακριβής υπολογισμός του μανομετρικού ενός δικτύου απαιτεί έναν αναλυτικό υπολογισμό των απωλειών ροής του δικτύου λόγω τριβών, τη γεωδαιτική διαφορά ύψους , την απαιτουμένη πίεση στην κατανάλωση καθώς και το βάθος εξαγωγής του νερού.

Δεν γνωρίζετε ή δεν μπορείτε να υπολογίσετε το μανομετρικό; Επικοινωνήστε μαζί μας γνωρίζοντας τα παραπάνω στοιχεία  (Γ, Δ, Ε) και θα υπολογίσουμε εμείς για εσάς την κατάλληλη αντλία.


Τι είναι το πιεστικό συγκρότημα νερού; Πως επιλέγω πιεστικό για το σπίτι μου;

Πιεστικό συγκρότημα νερού είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μία ή περισσότερες αντλίες νερού σε συνδυασμό με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αυτόματη εκκίνηση και παύση της αντλίας (αντλιών) για σταθερή πίεση στην εγκατάσταση χωρίς ανάγκη οποιαδήποτε χειροκίνητης εντολής.

Μονό πιεστικό συγκρότημα:

Μπορεί να αποτελείται από μία αντλία με πιεστικό δοχείο διαστολής, πιεσσοστάτη , μανόμετρο, ταφ και αν χρειάζεται φλεξίμπλ. Ειδάλλως μόνο για αντλίες έως 1.5 HP με την προϋπόθεση ότι η αντλία αναρροφά νερό από δεξαμενή και όχι από το δίκτυο κατευθείαν μπορεί να συνδυαστεί κάποιος ηλεκτρονικός μηχανισμός presscontrol. Τέλος για εξοικονόμηση ρεύματος και εξασφαλισμένη  σταθερή ροή και πίεση νερού σε όλες τις βρύσες, ανεξάρτητα από την πίεση εισόδου ή τον αριθμό ανοικτών βρυσών μπορείτε να επιλέξετε ένα πιεστικό συγκρότημα τύπου inverter.

Δίδυμο πιεστικό συγκρότημα 

To Δίδυμο πιεστικό συγκρότημα αποτελείται από δύο ή περισσότερες αντλίες επί κοινή βάση με πίνακα ελέγχου και εναλλαγής της λειτουργίας των αντλιών. Μπορεί να συνδυαστεί με inverter για την εξοικονόμηση ρεύματος και για να εξασφαλιστεί σταθερή πίεση νερού στις επιμέρους καταναλώσεις. Τέτοια συστήματα συναντώνται σε πολυκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχειακές μονάδες, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια κλπ. Για την σωστή επιλογή επικοινωνήστε μαζί μας για εναν επακριβή υπολογισμό του συστήματος που ταιριάζει στις ανάγκες σας από το εξειδικευμένο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών μας. 


Πως επιλέγω υποβρύχια αντλία για την γεώτρηση μου;

Όπως και για κάθε άλλη αντλία έτσι και υποβρύχιες αντλίες γεωτρήσεων επιλέγονται με βάση την απαιτούμενη παροχή και το μανομετρικό.  

Γενικά για να επιλέξετε μια αντλία γεωτρήσεως πρέπει να γνωρίζετε: 

Α) Τι ρεύμα διαθέτετε στο μέρος όπου βρίσκεται η γεώτρηση; Μονοφασικό ή τριφασικό; Πόσο μακριά βρίσκεται η γεώτρηση από την παροχή του ρεύματος; Εάν δεν έχετέ ρεύμα και χρησιμοποιείται γεννήτρια πρέπει να γνωρίζετε πόσα kVA είναι γεννήτρια.

Β) Πόση ποσότητα νερού θέλετε να αντλήσετε; Την παροχή δηλαδή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα m3/h.  Δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσο νερού σας χρειάζεται σε κυβικά ανά ώρα; Επικοινωνήστε μαζί μας λέγοντάς μας πόσες βρύσες θέλετε να καλύψετε ή τι χρώμα και πόσα μπεκ θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην πιο επιβαρυμένη στάση του ποτίσματος σας.

Γ) Το συνολικό βάθος της γεώτρησης καθώς και σε ποιο βάθος βρίσκεται η στάθμη του νερού. 

Δ) Τι πίεση επιθυμείτε στην κατανάλωση σας. Άλλη πίεση έχουμε σε μια τρεχούμενη βρύση ή λάστιχο, άλλη πίεση σε ρυθμιζόμενα σταγονίδια ποτίσματος, άλλη σε μπεκ ποτίσματος και άλλη σε σε pop up ποτίσματος γκαζόν.  Δε γνωρίζετε την πίεση; Μην ανησυχείτε επικοινωνήστε μαζί μας λέγοντάς μας πόσα μπεκ έχετε στην πιο επιβαρυμένη στάση του ποτίσματος σας και θα υπολογίσουμε εμείς για σας την κατάλληλη αντλία.

Ε) Το υψηλότερο σημείο που θέλετε να μεταφέρετε το υγρό. Πόση δηλαδή υψομετρική διαφορά έχει το σημείο που θέλετε να πάτε το νερό από το σημείο που βρίσκεται η γεώτρηση.

Ζ) Πόσο μακριά θέλετε να πάτε το νερό; Το συνολικό δηλαδή μήκος της και την διάμετρο της σωλήνας που μεταφέρει το νερό στην κατανάλωση. 


Πως επιλέγω υποβρύχια αντλία για το πηγάδι μου;

Οπως και για κάθε άλλη αντλία έτσι και υποβρύχιες αντλίες πηγαδιών επιλέγονται με βάση την απαιτούμενη παροχή και το μανομετρικό.  

Γενικά για να επιλέξετε μια αντλία για πηγάδι πρέπει να γνωρίζετε: 

A) Πόση ποσότητα νερού θέλετε να αντλήσετε; Την παροχή δηλαδή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα m3/h.  Δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσο νερού σας χρειάζεται σε κυβικά ανά ώρα; Επικοινωνήστε μαζί μας λέγοντάς μας πόσες βρύσες θέλετε να καλύψετε ή τι χρώμα και πόσα μπεκ θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην πιο επιβαρυμένη στάση του ποτίσματος σας.

B) Το συνολικό βάθος του πηγαδιού καθώς και σε ποιο βάθος βρίσκεται η στάθμη του νερού και ΄ποσο φαρδύ είναι το πηγάδι σας.

Δ) Τι πίεση επιθυμείτε στην κατανάλωση σας. Άλλη πίεση έχουμε σε μια τρεχούμενη βρύση ή λάστιχο, άλλη πίεση σε ρυθμιζόμενα σταγονιδία ποτίσματος, άλλη σε μπεκ ποτίσματος και άλλη σε σε pop up ποτίσματος γκαζόν.  Δε γνωρίζετε την πίεση; Μην ανησυχείτε επικοινωνήστε μαζί μας λέγοντάς μας πόσα μπεκ έχετε στην πιο επιβαρυμένη στάση του ποτίσματος σας και θα υπολογίσουμε εμείς για σας την κατάλληλη αντλία.

Ε) Το υψηλότερο σημείο που θέλετε να μεταφέρετε το υγρό. Πόση δηλαδή υψομετρική διαφορά έχει το σημείο που θέλετε να πάτε το νερό από το σημείο που βρίσκεται το πηγάδι.

Ζ) Πόσο μακριά θέλετε να πάτε το νερό; Το συνολικό δηλαδή μήκος της και την διάμετρο της σωλήνας που μεταφέρει το νερό στην κατανάλωση. 

Ζ) Τι ρεύμα διαθέτετε στο μέρος οπου βρίσκεται το πηγάδι; Μονοφασικό ή τριφασικό; Πόσο μακριά βρίσκεται η γεώτρηση από την παροχή του ρεύματος; Εάν δεν έχετέ ρεύμα και χρησιμοποιείται γεννήτρια πρέπει να γνωρίζετε πόσα kVA είναι γεννήτρια.


Τι αντλία ομβρίων ή λυμάτων πρέπει να επιλέξω και γιατί;

Η επιλογή μίας υποβρύχιας αντλίας ομβρίων ή λυμάτων εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα του υγρού που θέλετε να μεταφέρετε και απο το βάθος του φρεατίου – βόθρου. 

Γενικά για να διαλέξετε αντλία ομβρίων και λυμάτων πρέπει να γνωρίζετε τα κάτωθι:

A) Πόση ποσότητα νερού θέλετε να αντλήσετε; Πόσο μεγάλο είναι το φρεάτιο που συλλέγεται το προς μεταφορά υγρό; 

B) Το συνολικό βάθος και μέγεθος (διαστάσεις) του φρεατίου ή βόθρου. Σε πολλές περιπτώσεις που  το υπάρχον φρεάτιο είναι περιορισμένων διαστασεων δεν ειναι εφικτό να γίνει χρήση αντλίας με κλασσικό φλοτέρ.  Τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να καταφύγετε σε λύση με κάθετο, ενσωματωμένο, ή μαγνητικό φλοτέρ.

Γ) Είναι ελεγχόμενο τι μπορεί να πέσει στο φρεάτιο; Σε πολλές περιπτώσεις ξένα στερεά σώματα όπως σακούλες, φύλλα, μωρομάντηλα, χαρτιά κουζίνας και λοιπά μπορεί να πέσουν στο φρεάτιο – βόθρο φράζοντας την αντλία με αποτέλεσμα να καεί. Σε τέτοια περίπτωση η κάθε αντλία πρέπει να επιλέγει ανάλογα με την εφαρμογή και το πέρασμα σε στερεά σωματίδια που αυτή έχει. Διευκρινίζεται ότι αντλίες με κοπτήρα έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν και να κόβουν ανθρώπινα λύματα και όχι στερεά σώματα. Σε περίπτωση που δεν είναι ελεγχόμενο τι μπορεί να πέσει σε ένα βόθρο παραδείγματος χάρη σε περιπτώσεις κοινοχρήστων τουαλετών ή ενοικιαζόμενων δωματίων είναι καλύτερο να επιλέγονται αντλίες με μεγάλα περάσματα πάρα αντλίες με κοπτήρες.

Δ) Το υψηλότερο σημείο που θέλετε να μεταφέρετε το υγρό. Πόση δηλαδή υψομετρική διαφορά έχει το σημείο που θέλετε να πάτε το νερό από το σημείο που βρίσκεται ο βόθρος.

Ε) Πόσο μακριά θέλετε να πάτε το νερό; Το συνολικό δηλαδή μήκος της και την διάμετρο της σωλήνας που μεταφέρει το νερό. 

Ζ) Τι ρεύμα διαθέτετε στο μέρος όπου βρίσκεται ο βόθρος; Μονοφασικό ή τριφασικό; 


Πως μπορώ να στείλω τα λύματα από τουαλέτα στο υπόγειο στην αποχέτευση;

Με τους καινούργιους σταθμούς ανύψωσης λυμάτων μπορείτε επιτέλους να αποκτήσετε την πρόσθετη τουαλέτα ή πλήρες μπάνιο στην σοφίτα ή το υπόγειο που πάντα επιθυμούσατε.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε απαιτείται η αποστράγγιση κάποιου είδους υγιεινής αλλά δεν υπάρχει ή δεν είναι δυνατή η σύνδεση ενός αγωγού αποχέτευσης δια της βαρύτητας και διαθέτουν περιορισμένες διαστάσεις. 

Οι μονάδες είναι έτοιμες για χρήση και λειτουργούν εντελώς αυτόματα όταν το νερό εισέλθει στη μονάδα.

Μπορούν να συνδεθούν με τουαλέτα ή και για την άντληση (ζεστών) ακάθαρτων υδάτων από μπανιέρα, ντους, νιπτήρα, νεροχύτη, μπιντέ, πλυντήριο ρούχων και πλυντήριο πιάτων

Οι περιορισμένες διαστάσεις τους επιτρέπουν την εγκατάστασή τους είτε μέσα σε τοίχους ή στο δάπεδο, πίσω από τη λεκάνη.